spoznajte čo jete

Pivo

Pivo

  • Chráni pred infarktom a znižuje riziko mŕtvice
  • Pomáha pri nespavosti a zlepšuje chuť do jedla
  • Pomáha pri vysokom tlaku
  • Pomáha pri infekciách
  • Ničí obličkové kamene
  • Chráni pred hnačkou
  • Pomáha pri nachladnutiu
  • Zlepšuje našu pleť a spevňuje vlasy
  • Podporuje zdravie mozgu

Upozornenie : Prospešné účinky piva sa prejavia len pri umiernenej konzumácii (Muži-jedno veľké pivo denne a ženy jedno malé pivo denne). Pri nadmernej konzumácii má pivo rovnako negatívne účinky, ako ostatné alkoholické nápoje.

Káva

  • Obsahuje antioxidanty, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny
  • Zvyšuje produkciu tráviacich štiav a zrýchľuje metabolizmus
  • Slúži ako antidepresívum, upokojuje nervový systém
  • Podporuje činnosť mozgu, zlepšuje pozornosť
  • Chráni pečeň, znižuje riziko cirhózy
  • Znižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu
  • Pôsobí proti zubnému kazu
  • Podporuje činnosť srdca a zvyšuje tep
  • Pôsobí odvodňujúco

Pozn.: Odporúča sa pitie zrnkovej kávy (najzdravšie je espresso), instantná káva spôsobuje prekyslenie organizmu, najlepšie je piť čistú kávu t.j. bez mlieka/smotany a cukru.

 

Žihľavový čaj

  • Pôsobí močopudne, pomáha pri zápaloch močových ciest
  • Odstraňuje problémy s vyrážkami a akné
  • Bojuje proti bolestiam kĺbov a osteoporóze
  • Podporuje trávenie a činnosť čriev
  • Má vysoký obsah vitamínu C
  • Znižuje hladinu cukru v krvi
  • Podporuje tvorbu červených krviniek
  • Má protizápalový a hojivý účinok
  • Posilňuje rast vlasov

Upozornenie: Žihľavový čaj by sa nemal užívať dlhodobo a vo veľkých dávkach a nemali by ho užívať budúce mamičky, keďže stimuluje maternicu.

Červená kapusta

  • Obsahuje stopový prvok selén – znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha okysličovať svaly, detoxikuje organizmus od ťažkých kovov a preventívne pôsobí proti neplodnosti u mužov
  • Obsahuje vitamín C – posilňuje imunitný systém a mentálne zdravie
  • Regeneruje črevné sliznice a črevnú flóru
  • Zlepšuje funkciu štítnej žľazy a chráni týmus
  • Odstraňuje zápchu a nedostatočné trávenie
  • Podporuje výkonnosť mozgu a zlepšuje náladu
  • Podnecuje rast buniek a pôsobí omladzujúco
  • Podporuje redukčné kúry a pôsobí odvodňujúco

Tofu

  • Obsahuje lecitín, ktorý znižuje cholesterol a zlepšuje funkciu mozgu
  • Je kvalitným zdrojom horčíka, železa, vitamínov B a E
  • Obsahuje veľké množstvo bielkovín a vápnika
  • Má nízky obsah kalórií a neobsahuje cholesterol
  • Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny
  • Pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi
  • Pôsobí proti prekysleniu organizmu
  • Podporuje pevnosť kostí
  • Má pozitívny vplyv na srdce

Horká čokoláda

  • Obsahuje tryptofán, ktorý stimuluje tvorbu serotonínu (hormónu šťastia)
  • Kakao obsahuje fenylethlamín – povzbudzuje mozog, pomáha pri sústredení
  • Podporuje tvorbu imunoglobínu – chráni organizmus pred vírusmi a baktériami
  • Znižuje tvorbu krvných zrazenín a zlepšuje vstrebávanie vitamínov a minerálov
  • Kakao obsahuje draslík, zinok, horčík, meď a železo
  • Prospieva k lepšej obranyschopnosti organizmu
  • Znižuje krvný tlak i hladinu zlého cholesterolu

Pozn. – obsah kakaa v čokoláde by mal byť min. 70%. Aj pri redukcii odporúčam 1-2 kocky horkej čokolády denne.

 

 

Mak

  • Je najvýznamnejším zdrojom vápnika – pôsobí ako prevencia proti osteoporóze
  • Obsahuje zdravé tuky, ktoré sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení
  • Je bohatým zdrojom vlákniny – predchádza zápche a nadúvaniu
  • Obsahuje vitamíny skupiny B – správne fungovanie metabolizmu
  • Má vysoký obsah bielkovín – potrebné pre rast a obnovu svalov
  • Obsahuje železo, ktoré slúži ako prevencia anémie
  • Zinok a selén posilňujú imunitný systém
  • Má upokojujúce účinky, pôsobí proti stresu
  • Zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov

Rukola

  • Obsahuje minerály, hlavne draslík a vápnik
  • Je bohatá na vitamín C a betakarotén
  • Obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny
  • Pôsobí proti únave a podporuje imunitu
  • Podporuje mozog a dodáva energiu
  • Napomáha pri zažívacích problémoch
  • Zabezpečuje budovanie kostnej hmoty
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Pomáha čistiť krv a pečeň

Olivový olej

  • Obsahuje vitamín E, ktorý spomaľuje starnutie buniek a tkanív
  • Je bohatý na sodík, draslík a vápnik – pevnosť kostí, zubov a svalov
  • Obsahuje antioxidanty a prospešné mastné kyseliny
  • Chráni srdce, pôsobí ako prevencia infarktu
  • Pomáha znižovať vysoký krvný tlak
  • Chráni pred nádorovými ochoreniami
  • Má silné protizápalové účinky
  • Stimuluje vylučovanie žlče

Tekvicové semienka

  • Obsahujú veľké množstvo minerálov – fosforu, horčíka, mangánu, železa a medi
  • Sú bohaté na zinok, ktorý je prirodzenou ochranou pred osteoporózou
  • Obsahujú omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny
  • Podporujú zdravé chudnutie a odvodnenie organizmu
  • Dopĺňajú zdravý tuk, odstráňujú zlý cholesterol
  • Zlepšujú kvalitu vlasov a nechtov
  • Prečisťujú obličky a močové cesty
  • Pôsobia ako prírodné antidepresívum
  • Udržujú zdravý nervový systém

Pozn. – Odporúčaná denná dávka je 25 (pri redukcii) až 50 gramov. Najlepšie je konzumovať ich na desiatu alebo olovrant.

Kaleráb

  • Má vysoký obsah vitamínov B, C, železa, horčíka a mangánu
  • Obsahuje draslík, ktorý má prirodzene odvodňujúce účinky
  • Zabezpečuje optimálnu hladinu hormónov a posilňuje imunitný systém
  • Podporuje tvorbu žlče, čo má za následok lepšie trávenie
  • Obsahuje vlákninu – pomáha pri problémoch so zápchou
  • Zabezpečuje celému telu energiu a vitalitu
  • Najviac priaznivých látok je v mladých listoch
  • Zabezpečuje mentálnu sviežosť a koncentráciu
  • Zlepšuje náladu, pomáha prekonávať stres

Cuketa

  • Obsahuje 91% vody, vysoké množstvo draslíku a provitamínu A
  • Zlepšuje pohyblivosť čriev a priaznivo pôsobí na trávenie
  • Podporuje spaľovanie podkožného tuku
  • Vyplavuje škodliviny a odkysľuje organizmus
  • Pôsobí upokojujúco a proti stresu
  • Podporuje zrak a výkonnosť mozgu
  • Posilňuje svaly a srdce
  • Zvyšuje imunitu organizmu

Pozn. Neodstraňujte šupku. V šupke je koncentrovaných najviac živín a je bohatým zdrojom antioxidačných karotenoidov.

Špenát

  • Bohatý zdroj vitamínov A, C, E, K a minerálov: magnézia, jódu, železa, vápnika
  • Obsahuje viac ako desať rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné učinky
  • Pomáha chrániť organizmus pred karcinogénnymi ochoreniami
  • Bohatý obsah kyseliny listovej zabezpečuje správny vývin plodu
  • Pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi
  • Chráni cievy, pečeň, oči a bojuje proti únave
  • Priaznivo vplýva na elasticitu pokožky a bojuje proti štiepeniu nechtov
  • Má nezanedbateľnú funkciu pri stavbe kostí a svalovej hmoty

Chilli

  • Znižuje vysoký krvný tlak a hladinu tukov v krvi
  • Chráni žily pred zápalmi a prospieva srdcu
  • Diabetikom znižuje hladinu krvného cukru
  • Spaľuje baktérie
  • Bráni usádzaniu hlienu v dýchacích cestách a čistí dutiny
  • Pomáha zastaviť krvácanie z rezných rán
  • Zmierňuje bolesť, aj chronickú, periférnu neuropatickú bolesť
  • Používa sa zvonku na liečbu omrzlín a svalových spazmov

Jahody

  • Obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej, vitamínu C a draslíka
  • Detoxikujú črevá, zmierňujú tráviace poruchy
  • Posilňujú imunitný systém a metabolizmus
  • Podporujú krvotvorbu a rast buniek
  • Pôsobia protizápalovo a antibakteriálne
  • Odvodňujú organizmus a znižujú krvný tlak
  • Posilňujú kosti, vlasy a pokožku
  • Zvyšujú sexuálnu vzrušivosť

Vlašské orechy

  • Obsahujú vysokokvalitné bielkoviny, množstvo vitamínov , minerálov a vlákninu
  • Sú výborným zdrojom vitamínu B1, B2, B3, B6 a E
  • Sú bohaté na fosfor, draslík, horčík a zinok
  • Spomaľujú starnutie buniek a oddiaľujú únavu
  • Znižujú krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky
  • Obsahujú 70% nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Aminokyselina L-arginín podporuje spaľovanie telesného tuku
  • Pravidelný príjem neveľkého množstva orechov dokáže znížiť riziko vzniku ochorení srdca, niektorých druhov rakoviny, cukrovky druhého typu

 

Reďkovka

  • Má vysoký obsah silíc, minerálnych látok a vitamínu B a C
  • Má vysoký podiel vody a obsahuje vápnik, draslík, fosfor
  • Podporujú trávenie a sú mierne močopudné
  • Čierna reďkev obsahuje viac vitamínu C, než citrón
  • Je zbraňou proti baktériám a plesniam nachádzajúcim sa v ústnej dutine
  • Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka i priedušiek
  • Odstraňuje zápchu, plynatosť a pálenie záhy
  • Ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, uľahčuje vykašliavanie
  • Aktivizuje mozgové bunky a upokojuje nervy
  • Má výrazný antibakteriálny a antimykotický účinok

Ovsené vločky

  • Majú vysoký obsah rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny
  • Dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu a pomáhajú proti zápche
  • Pravidelná konzumácia pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu
  • Zabraňujú vzniku krvných zrazenín a pôsobia protizápalovo
  • Sú preventívnym prostriedkom proti rakovine hrubého čreva
  • Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín K, E, fosfor, draslík, vápnik, železo, zinok
  • Zabraňujú prudkému stúpaniu glykemického indexu
  • Podporujú krvotvorbu a slúžia ako prevencia proti osteoporóze

 

Nektarinka

  • Najviac vitamínov sa skrýva pod šupkou, preto ich nešúpeme
  • Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a vitamínu A
  • Pomáhajú organizmu vstrebať železo
  • Podporujú imunitný systém
  • Vláknina v nich zlepšuje peristaltiku čriev
  • Pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva
  • Majú 80% vody, veľa vápnika a draslíka
  • Uchovávame ich pri izbovej teplote, v chlade strácajú svoju arómu

 

Čerešne

  • Pomáhajú pri zápaloch a paradontóze,
  • Upravujú trávenie a zbavujú telo toxínov
  • Odstraňujú zápchu,čistia pečeň a obličky,
  • Pôsobia preventívne proti artritíde
  • Obsahujú vitamín C, vitamíny, E, A a vitamíny skupiny B
  • Majú schopnosť spomaľovať proces starnutia pleti
  • Viac ako 80% ich obsahu tvorí voda
  • Pomáhajú neutralizovať mastné zložky potravy
  • Dokážu výrazne znížiť výskyt dnových záchvatov
  • Obsahujú kvercetín- má silné účinky proti rakovine

Stopkový zeler

  • Zelerové silice rozpúšťajú hlien, dezinfikujú sliznice a zabíjajú baktérie
  • Pôsobí ako prírodné diuretikum
  • Odstraňuje zápchu a žalúdočné vredy
  • Pomáha pri bolestiach kĺbov
  • Pomáha odstraňovať dnu, reumu a artritídu
  • Účinne znižuje krvný tlak
  • Jeho vôňa podporuje koncentráciu
  • Je nabitý vitamínmi A, B, C, E, K
  • Obsahuje draslík, horčík, chróm, sodík, vápnik, železo, zinok a jód

Med

  • Zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu
  • Priaznivo ovplyvňuje krvný obeh, vyživuje srdce
  • Obsahuje látky podporujúce tvorbu kostí
  • Posilňuje nervovú sústavu, dobrý spánok, veselosť a dobrú pamäť
  • Obsahuje draslík, magnézium, vápnik, sodík, chlorid, síra, železo, meď, jód a zinok
  • Zamedzuje rastu mikroorganizmov a húb
  • Má anti-mutagénne, proti-tumorové, ako tiež protizápalové vlastnosti
  • Je účinný pri ošetrení rán

Kiwi

  • Pomáha pri znižovaní rizika srdcových chorôb
  • Znižuje hladinu triglyceridov a riziko vytvárania krvných zrazenín
  • Pomáha chrániť  proti vzniku rakoviny
  • Pomáha zvyšovaniu vstrebávania železa v našom tele
  • Pomáha pri hojení rán, posilňuje imunitu
  • Odstraňuje toxíny z krvného obehu
  • Obsahuje luteín a zeaxantín – antioxidanty, ktoré pomáhajú našim očiam
  • Urýchľuje metabolizmus a produkciu hormónov

Červené víno

  • Obsahuje polyfenoly, ktoré pomáhajú znížiť výskyt srdcových chorôb a rakoviny
  • Pôsobí prevenčne proti mŕtvici a srdcovému infarktu
  • Pohár vína denne priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu
  • Má antioxidačné a antibakteriálne účinky
  • Ovplyvňuje metabolizmus, podporuje červené krvinky, bunky, tkanivá
  • Pomáha spomaľovať proces starnutia
  • Pomáha pri znižovaní zrážanlivosti krvi
  • Zvyšuje tvorbu enzýmov, ktoré štiepia bielkoviny obsiahnuté v jedle
  • Flavonoidy vo víne pomáhajú chrániť pľúcne tkanivo
  • Pohár vína denne môže pomôcť chrániť pred nervovými chorobami

Avokádo

  • Poskytuje vlákninu a jedinečnú kombináciu tukov
  • Obsahuj draslík, horčík, vitamín E, vitamín C a vitamíny skupiny B
  • Neobsahuje žiadny cholesterol ani sodík
  • Má vysoký obsah antioxidantov a protizápalové účinky
  • Zlepšuje absorbciu iných živín, ktoré sú rozpustné v tukoch
  • Luteín v avokáde má priaznivé účinky na zrak
  • Má nízky obsah cukrov a nízky glykemický index
  • Blahodárny vplyv na tráviaci trakt a na nervovú sústavu
  • Podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a červených krviniek

Cibuľka

  • Výnimočne vysoký obsah flavonoidu kvercetínu- antioxidant,
  • ktorý vie zablokovať množenie rakovinových buniek
  • Chráni a lieči srdce, má silné antibakteriálne účinky
  • Chráni bunky a pomáha predchádzať infekciám
  • Prostredníctvom alicínu umožňuje rýchlejšie prúdenie krvi
  • Zlepšuje transport kyslíka a nepripustí jarnú únavu
  • Má vysoký obsah vitamínu C a je bohatá na železo
  • Účinne znižuje krvný tlak a hladinu cukrov v krvi
  • Výnimočne vysoký obsah flavonoidu kvercetínu- antioxidant,
  • ktorý vie zablokovať množenie rakovinových buniek

Mandle

  • Vďaka obsahu flavonoidov a polynenasýtených mastných kyselín chránia pred kardiovaskulárnymi chorobami
  • Obsahujú vápnik, draslík a horčík
  • Fytosteroly v nich pomáhajú znižovať krvný cholesterol
  • Sú jednými z najvýživnejších orechových plodov
  • Pôsobia proti nepriaznivému účinku oxidačného stredu
  • Pozitívnne ovplyvňujú vývin mozgu
  • Unikátny obsah vitamínu E (50g – 85% dennej potreby)

Upozornenie: mandľa má byť v strede, vo vnútri plodu biela. Ak je žltá, nie je vhodná    ku konzumácii. Konzumujte ich s mierou – max. 30 gramov denne.

Fazuľové struky

  • Prevencia proti vzniku srdcovo cievnych ochorení
  • Pomáhajú pri liečbe zažívacích problémov
  • Vysoký obsah draslíka, horčíka a železa
  • Sú bohaté na vlákninu a rastlinné bielkoviny
  • Majú nízky glykemický index
  • Obsahujú veľa vitamínu C, beta-karoténu a kyseliny listovej

Hnedá ryža

  • Nízky obsah tuku, vysoký obsah bielkovín a vitamínov skupiny B
  • Tradične sa jedla nelúpaná – z bielej sa vytratia vitamíny skupiny B
  • Existujú 2 základné druhy – dlhozrnná a krátkozrnná
  • Je vhodná pri liečbe hnačiek
  • Najlepšia je varená konzumovaná na spôsob al dente
  • Neobsahuje lepok, je vhodná pre ľudí trpiacich celiakiou

Jačmeň

  • Pomáha proti infekčným chorobám močového ústrojenstva a proti zápche
  • Používa sa pri liečbe zápalu nosohltanu, pažeráku a zažívacieho traktu
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a chráni pred vznikom rakoviny
  • Nie je vhodný pre osoby trpiace celiakiou

Pohánka

  • Obsahuje rutin, ktorý posilňuje steny tenučkých krvných vlásočníc – kapilár
  • Dobre sa uplatňuje pri liečbe omrzlín a pri liečbe kŕčových žíl
  • Pomáha znižovať krvný tlak a zanášanie ciev

Proso

  • Neobsahuje žiaden lepok, preto je vhodné pre osoby trpiace celiakiou
  • Vysoký obsah bielkovín, nízky obsah škrobu, ľaho sa trávi a nikdy v žalúdku nekvasí
  • Vysoký obsah kremíku – obnova vlasov, nechtov, pokožky, zubov, očí

Čaj

  • Čajom sa odnedávna pripisuje celá rada priaznivých účinkov na ľudské zdravie
  • Najlepšie je konzumovať sypané čaje, nesladené, alebo osladené medom
  • Má mierne stimulačné účinky na osoby trpiace únavou a vyčerpaním

Zelený čaj:

  • Výrazné antioxidačné, antibakteriálne a dezinfekčné účinky
  • Špeciálna substancia v zelenom čaji zabraňuje tvoreniu zhubných nádorov. Už zopár šálok zeleného čaju denne stačí k tomu, aby pôsobil preventívne proti rakovine (Jerzy Jankuna (Medical College of Ohio)
  • Neutralizuje škodlivé vplyvy žiarenia
  • Obsahuje látky, ktoré upravujú vysoký krvný tlak, zabraňujú kôrnateniu tepien a odbúravajú cholesterol v krvi
  • Spomaľuje degeneráciu buniek a oddaľuje starnutie (vďaka vitamínu E)
  • Fluor bráni vzniku zubného kazu
  • Psychické a fyzické povzbudenie, má výborné antibiotické účinky
  • Obsahuje vitamíny, minerálne látky, triesloviny, aminokyseliny, lecitín, silicu
  • Zelený čaj sa získava sušením, neprebieha proces fermentácie, má prirodzenú zelenú farbu. Čierny čaj prechádza procesom vädnutia a úplnou fermentáciou

Vajcia

  • Majú vysoký obsah zinku a vitamínov A,D,E,B
  • Obsahujú lecitín – jedna z najdôležitejších zložiek vaječného žltku – hrá zásadnú rolu v celej rade metabolických procesov a pomáha brániť nebezpečnému usadzovaniu tuku a cholesterolu v žilách
  • Prispieva k prevencii vzniku srdečných ochorení a žlčových kameňov a zároveň urýchľuje premenu tukov na energiu
  • Sú vhodné pre činnosť mozgu, pretože zlepšujú pamäť a koncentráciu a taktiež prispievajú k väčšej duševnej a emocionálnej rovnováhe
  • Pomáhajú pri reumatickej artritíde
  • Chránia organizmus pred chudokrvnosťou

Fazuľa

  • Vysoký obsah nukleových kyselín a bielkovín – vďaka nim sa bunky obnovujú, regenerujú a omladzujú
  • Obsahuje veľa železa, vápnika, draslíka, vitamínu C a vitamínov skupiny B
  • Pomáha pri ochoreniach pečene a močových ciest
  • Stimuluje syntézu bielkovín v bunkách
  • Má vitalizujúce účinky
  • Pomáha pri tráviacich problémoch
  • Pôsobí odvodňujúco
  • Posilňuje srdce a krvný obeh

Upozornenie – môže vyvolať nadúvanie a hnačku. Zmierni sa tým, že fazuľu dobre opláchneme, necháme odkvapkať, zalejeme vriacou vodou a necháme namočenú aspoň 4 hodiny. Vodu zlejeme a až potom fazuľu varíme v čerstvej vode.

Hrášok

  • Jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín, obsahuje veľa vlákniny, horčíka, vitamínu C
  • Má omladzujúce účinky, stimuluje rast buniek
  • Má anabolické účinky, stimuluje rast svalovej hmoty pri športe a kondičnom tréningu
  • Vďaka zvyšovaniu hladiny bielkovín pôsobí vitalizujúco
  • Posilňuje nervy a zabezpečuje duševnú sviežosť
  • Aktivizuje bunkový metabolizmus
  • Spevňuje vlasy a väzivové tkanivá
  • Zlepšuje zrakovú schopnosť
  • Pomáha proti zápche, detoxikuje organizmus
  • Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi

Kukurica

  • Rekordne vysoký obsah nervového vitamínu tiamínu B1 – kukurica je výborným prírodným prostriedkom na upokojenie
  • Obsahuje aj železo, horčík, selén a zinok
  • Posilňuje nervy a vitalizuje, zlepšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu
  • Dodáva živiny potrebné na peknú pleť a husté vlasy
  • Zlepšuje odolnosť v stresových situáciách
  • Zlepšuje náladu a omladzuje
  • Stimuluje rast buniek a zlepšuje okysličovanie buniek
  • Podporuje krvotvorbu, imunitu, posilňuje svaly a srdce
  • Odstraňuje nedostatok libida a impotenciu

Šošovica

  • Má vysoký obsah bielkovín, čiže nasycuje bez prísunu zbytočných kalórií
  • Obsahuje komplexné sacharidy, ktoré zabezpečujú plynulý prísun glukózy do krvi a buniek
  • Je jedným z najvýznamnejších zdrojov železa a obsahuje aj vápnik a draslík
  • Odstraňuje únavu a zvyšuje výkonnosť, posilňuje činnosť nervov a mozgu
  • Odvodňuje a pomáha pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom
  • Stimuluje produkciu hormónov
  • Má omladzujúce účinky na väzivo
  • Aktivizuje libido, schopnosť orgazmu a potenciu

Brokolica

  • Vysoké množstvo horčíka (asi 40%populácie trpí jeho nedostatkom) a vlákniny
  • Pôsobí preventívne proti infekciám
  • Zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu
  • Stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín
  • Posilňuje činnosť svalov, zlepšuje športovú výkonnosť a kondíciu
  • Podporuje imunitný systém
  • Odstraňuje neurózy, podráždenosť a poruchy spánku
  • posilňuje srdce a krvný obed
  • pomáha predchádzať ochoreniam čriev
  • podnecuje krvotvorbu a zabezpečuje výživu buniek kyslíkom
  • zmierňuje menštruačné problémy

Cesnak

  • Obsahuje silicu alicín, pri jeho metabolizme vznikajú rozličné účinné látky proti mnohým chorobám
  • Zlepšuje prekrvenie
  • Znižuje hladinu tukov v krvi, predchádza artérioskleróze
  • Pomáha proti ochoreniam žíl a kŕčovým žilám
  • Zmierňuje problémy s hemoroidmi, posilňuje srdce a krvný obeh
  • Ničí škodlivé črevné baktérie a huby
  • Podporuje redukciu hmotnosti
  • Znižuje krvný tlak
  • Zvyšuje schopnosť koncentrácie
  • Pomáha pri črevných problémoch , zápche a nadúvaní
  • Spomaľuje proces starnutia

Upozornenie – pri trvalo zvýšenej konzumácii musíme byť opatrní, pretože u niektorých ľudí môže vyvolať žalúdočné problémy a ťažkosti s pečeňou, prípadne zníženie tlaku.

Cvikla

  • Obsahuje kremík, kyselinu listovú, draslík
  • Spevňuje väzivové tkanivo, pokožku, cievy a kosti
  • Neutralizuje a odstraňuje toxíny, najmä v mozgu
  • Podporuje rast buniek a regeneruje ich jadrá
  • Zabezpečuje tvorbu žalúdočnej kyseliny na lepšie využitie bielkovín
  • aktivizuje produkciu červených krviniek a okysličovanie buniek
  • podporuje optimistickú náladu
  • dodáva vlasom lesk, pokožke jemnosť  a nechtom pevnosť
  • odvodňuje a odkysľuje
  • detoxikuje črevá a odstraňuje zápchu

Karfiol

  • Veľmi nízky obsah energie, vysoký obsah kyseliny listovej
  • Je jedným z najzdravších druhov zeleniny a výbornou prílohou
  • Má odvodňujúce účinky, pomáha pri poruchách obličiek a močového mechúra
  • Podporuje redukciu hmotnosti
  • Pomáha regenerovať sliznicu čriev
  • Stimuluje rast a regeneráciu buniek, podnecuje krvotvorbu
  • Zabezpečuje optimálne zásobenie buniek živinami
  • Znižuje krvný tlak
  • Má preventívne účinky proti chorobám hrubého čreva

Kvasená kapusta

  • Vysoký obsah vitamínu B12, B5, vitamínu C, draslíku, železa, zinku a horčíka
  • Podporuje mentálnu sviežosť a príjemnú náladu
  • Zvyšuje odolnosť voči stresu
  • Aktivizuje mozgový a nervový metabolizmus
  • Stimuluje metabolizmus železa
  • Pomáha pri tvorbe červených krviniek
  • Stimuluje rast buniek a má omladzujúce účinky
  • Pomáha tvoriť kostnú hmotu
  • Reguluje metabolizmus tukov a znižuje hladinu cholesterolu
  • Posilňuje svalstvo
  • Pomáha lepšie zužitkovať bielkoviny a zvyšuje výkonnosť svalstva
  • Prispieva k obnove opotrebovaného väzivového tkaniva

Mrkva

  • Obsahuje rastlinné farbivo beta karotén (provitamín vitamínu A), selén
  • Chráni pred voľnými radikálmi a inými škodlivinami
  • Posilňuje sliznice v organizme
  • Aktivizuje bunkový metabolizmus
  • Má omladzujúce účinky a spomaľuje proces starnutia
  • Stimuluje rast vlasov a nechtov
  • Posilňuje imunitu
  • Zlepšuje zrakovú schopnosť , pomáha pri šerosleposti a bráni vzniku sivého zákalu
  • Posilňuje srdce a krvný obeh
  • Aktivizuje tvorbu spermíí, zvyšuje rozmnožovaciu schopnosť muža

Olivy

  • Sú veľmi mastné a predsa pomáhajú redukovať hmotnosť
  • Posilňujú srdce
  • Zmierňujú bolesti pri zápalových procesoch
  • Zastavujú predčasné starnutie, majú omladzujúce účinky
  • Posilňujú imunitný systém
  • Chránia žľazy s vnútorným vylučovaním
  • Pred konzumáciou je vhodné ich umyť, aby sa vyplavila soľ

Paprika

  • Veľké množstvo vitamínu C, zinku
  • Pomáha pri poruchách prekrvenia, posilňuje krvný obeh
  • Zmierňuje ochorenia žíl, kŕčové žily a hemoroidy
  • Má protirakovinový a protisklerotický účinok
  • Má preventívne účinky proti migréne
  • Posilňuje sliznice v organizme a zlepšuje ostrosť zraku
  • Aktivizuje bunkový a bielkovinový metabolizmus
  • Zvyšuje aktivitu žliaz, dynamiku a libido
  • Zlepšuje koncentráciu

Upozornenie – nadmerná konzumácia papriky môže viesť k zvýšenej krvácavosti, napr. z ďasien, alebo môže spomaliť hojenie rán.

Paradajky

  • Obsahujú lykopén – chráni a stabilizuje tukovú zložku membrán našich buniek
  • Spevňujú vnútornú štruktúru buniek, podporujú bunkový metabolizmus
  • Chránia a posilňujú sliznice v celom organizme
  • Pôsobia preventívne proti infekciám a podporujú tvorbu zdravej pokožky
  • Dvíhajú hladinu cukru v krvi, stimulujú mozog a nervy, odstraňujú chronickú únavu
  • Zlepšujú náladu a podporujú dobrý spánok
  • Pôsobia odvodňujúco a močopudne
  • Stimulujú tvorbu hormónov
  • Odstraňujú poruchy trávenia

Pór

  • Už krátko po konzumácii robí zázraky v tráviacom trakte – vyháňa z neho škodlivé baktérie a plesne
  • Podporuje prekrvenie
  • Patrí k najúčinnejším druhom zeleniny proti starobným zmenám ciev
  • Obsahuje zinok, mangán a selén
  • Pomáhá pri nadúvaní a hnačke
  • Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi
  • Pomáha pri žilových ochoreniach, napr. kŕčové žily
  • Má preventívne účinky proti hemoroidom a podporuje tvorbu nového mladého väzivového tkaniva

Tekvica

  • Dužina je bohatá na vodu a vlákninu– podporuje trávenie a zbavuje črevá jedov
  • Tekvicové jadierka obsahujú všetky stopové prvky okrem mangánu a selénu, množstvo vitamínov a biologicky aktívne fosfáty
  • Podporuje odbúravanie tukov
  • Znižuje hladinu tukov v krvi
  • Pôsobí močopudne, pomáha pri problémoch s obličkami a prostatou
  • Posilňuje imunitu a ochranný obal nervových vlákien
  • Zásobuje organizmus vitamínom A

Uhorka

  • Obsahuje účinnú látku – erepsín, enzým štiepiaci bielkoviny, ktorý zabíja baktérie a cudzopasníkov a prečisťuje črevá
  • Má vysoký obsah vody
  • Prečisťujú črevá, majú mierne laxatívne a detoxikačné účinky
  • Pomáhajú znižovať hmotnosť
  • Zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom
  • Posilňujú imunitu a sliznice čriev
  • Spevňujú väzivové tkanivá, skrášľujú pokožku a vlasy
  • Zmierňujú problémy s očami
  • Pomáhajú pri úpale

Upozornenie – musíme ich dobre požuť, inak môžu spôsobiť črevné problémy

Zemiaky

  • Okrem selénu obsahujú takmer všetky dôležité minerály a stopové prvky
  • Regulujú hospodárenie organizmu s vodou
  • Stimulujú transport živín do buniek
  • Podporujú rast kostnej hmoty
  • Spevňujú svalstvo
  • Posilňujú srdce a krvný obeh
  • Aktivizujú celú látkovú premenu odkysľujú organizmus
  • Podnecujú rast
  • Stimulujú produkciu hormónov
  • Regulujú trávenie a odstraňujú zápchu
  • Podporujú mentálnu sviežosť a odstraňujú únavu

Upozornenie – nezrelé, zelené časti zemiakov obsahujú rastlinný jed solanín. Vždy jeme iba zrelé hľúzy, resp.zelené miesta vykrojíme.

Hrozno

  • V šupke je veľké množstvo vlákniny – podporuje pohyb čriev, odstraňuje zápchu, pôsobí odvodňujúco, detoxikačne a viaže tuky
  • Obsahuje všetky vitamíny skupiny B, okrem B12, kyselinu listovú, vitamín C, mangán, horčík, draslík
  • Urýchľuje pasáž čriev a odstraňuje zápchu
  • Prečisťuje obličky, močový mechúr a močové cesty
  • Zmierňuje predmenštruačný syndróm
  • Podporuje redukciu hmotnosti
  • Pomáha odstraňovať únavu, nervozitu a depresie
  • Aktivizuje metabolizmus sacharidov

Upozornenie – pred konzumáciou je dôležité dôkladne opláchnuť každú bobuľku a spláchnuť škodliviny, alebo ho nakupovať od pestovateľov, ktorí nepoužívajú chemické prostriedky

Slivky

  • 1 slivka má toľko vitamínu B, ako pilulka z lekárne
  • Obsahujú stopové prvky meď a zinok a vysoký podiel vlákniny
  • Optimalizujú metabolizmus sacharidov
  • Pomáhajú pri neurotických stavoch úzkosti a poruchách koncentrácie
  • Zvyšujú odolosť proti stresu
  • Prečisťujú črevá a pomáhajú proti zápche
  • Posilňujú srdce a imunitný systém
  • Viažu v črevách prebytočné tuky, takže sa už nemôžu vstrebávať a ukladať v podobe tukového tkaniva
  • Týždňová kúra, pri ktorej skonzumujeme 200g sliviek denne, odstráni neurotické stavy úzkosti a depresie (Mudr. Lentzová)

Upozornenie – kôstky obsahujú látky, z ktorých sa v organizme pod vplyvom enzýmov uvoľňuje jedovatý kyanovodík.

Melón

  • Veľké množstvo karoténov, vitamínu B6 – dôležitá úloha pri chemickom rozklade a zužitkovaní bielkovín v organizme, niacínu, kyseliny listovej, železa, mangánu
  • Vitalizujú a omladzujú
  • Podporujú zdravý rast vlasov, pleť, spevňujú kosti a zuby
  • Zlepšujú zúžitkovanie bielkovín
  • Stimulujú okysličovanie buniek, podporujú krbvotvorbu
  • Chránia sliznice celého organizmu
  • Aktivizujú pohlavné hormóny a zvyšujú libido

Kiwi

  • Mimoriadne bohaté na vitamín C – (1g ovocia obsahuje takmer 1mg vitamínu), horčík
  • Pôsobí preventívne proti infekciám a posilňuje imunitu
  • Urýchľuje metabolizmus a produkciu hormónov
  • Aktívne podporuje rast kostí
  • Pomáha pri krvácaní ďasien a pri paradentóze
  • Stimuluje činnosť svalov, najmä srdcového svalu – Je účinným faktorom získavania energie pre športovcov
  • Posilňuje cievy a väzivové tkanivo

Maliny

  • Vysoký obsah vitamínu A a C, biotín (vitamín krásy zo skupiny vitamínov B)
  • Pomáhajú pri poruchách zraku, šerosleposti a očných chorobách
  • Dodávajú vlasom lesk a objem
  • Zjemňujú pleť
  • Pomáhajú pri krvácaní z nosa a ďasien
  • Zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom
  • Zmierňujú silné menštruačné krvácanie

Grapefruit

  • Obsahuje neuveriteľnú koncentráciu látok s liečivým a preventívnym účinkom – vitamín C, bioflavonoidy, kyselinu listovú, vitamíny skupiny B
  • Pomáhajú pri cievnych ochoreniach, kŕčových žilách, hemoroidoch
  • Posilňujú imunitu, stimulujú produkciu hormónov
  • Pôsobia preventívne proti infekciám a prechladnutiu
  • Prečisťujú črevá a stabilizujú črevnú flóru
  • Povzbudzujú bunkový metabolizmus a rast buniek
  • Pomáhajú pri chudnutí

Upozornenie – niektorí ľudia pri nadmernej konzumácií grapefruitov alebo šťavy z nich pociťujú pálenie záhy.

Čučoriedky

  • Mimoriadne vysoký obsah karoténov, vitamínu C, tanínu
  • Pomáhajú pri hnačke a zmierňujú črevné poruchy
  • Zvyšujú vylučovanie moču – pôsobia odvodňujúco
  • Znižujú hladinu cholesterolu a krvných tukov
  • Pôsobia preventívne proti infekciám
  • Posilňujú imunitu a chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov
  • Podporujú sekréciu slizníc
  • Pomáhajú pri znižovaní hmotnosti

Upozornenie – aj čučoriedky, ktoré sme nazbierali sami, musíme dobre umyť – mohli by na nich byť zárodky pásomníc z lesnej zveri.

Černice

  • Liečivé účinky majú nielen plody, ale aj lístky
  • Účinné látky v černiciach spevňujú väzivá a pôsobia preventívne proti prejavom starnutia, cievnym chorobám a hemoroidom
  • Bohaté na katorény, vitamín C, bioflavonoidy
  • Majú protizápalové účinky na sliznice
  • Pomáhajú pri nervozite a zvyšujú odolnosť voči stresu
  • Stimulujú činnosť žliaz

Upozornenie – nikdy ich dlho neskladujeme, lebo veľmi rýchlo plesnivejú

Hruška

  • Vysoký obsah vody – prečisťuje črevá, odstraňuje poruchy trávenia
  • Vysoký obsah kyseliny listovej , draslíka a vitamínu C
  • Regulujú hospodárenie s vodou v organizme
  • Detoxikujú organizmus
  • Pomáhajú pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom
  • Majú priaznivý vplyv na krvotvorbu a stimulujú rast

Upozornenie – pri hnačkách ich konzumujeme opatrne.

Marhule

  • Obsahujú niacín, kyselinu listovú, pantoténovú a vitamín C
  • Majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov
  • Spomaľujú starnutie, pôsobia omladzujúco
  • Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu
  • Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov
  • Posilňujú sliznice a spevňujú pokožku, vlasy, nechty
  • Urýchľujú tvorbu buniek a zlepšujú krvný obraz
  • Pomáhajú pri pocitoch sucha v hrdle a hrtane
  • Zmierňujú astmatické ťažkosti

Upozornenie – treba ich poriadne umyť, ak sú kúpené, pretože ich ostrekujú jedovatými látkami. Tehotné ženy by ich nemali konzumovať pre vysoký obsah medi.

Banán

  • Je bohatý na sacharidy, vie rýchlo zasýtiť
  • Obsahuje draslík, vitamín A, C a B
  • Pôsobia preventívne a liečivo na vysoký krvný tlak
  • Odvodňujú organizmus a pomáhajú znižovať hmotnosť (v správnych dávkach)
  • Odvádzajú jedy z organizmu
  • Pôsobia hojivo na sliznicu žalúdka
  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú imunitu
  • Pomáhajú pri poruchách spánku a pôsobia ukľudňujúco na nervy

Upozornenie – väčšinou sú striekané a chemicky ošetrené (pesticídy, herbicídy, hnojivá, rastové stimulátory. Ak teda máme veľkú spotrebu banánov, je lepšie ich kupovať v predajniach racionálnej výživy.

Ananás

  • Obsahuje biotín, vitamín B12 a vitamín E , no okrem nich poskytuje všetky ostatné vitamíny a 16 rôznych minerálov a stopových prvkov
  • Je jedným z najúčinnejších prírodných liečiv vďaka obsahu bromelínu
  • Bromelín rozpúšťa pevný bielkovinový obal baktérií a likviduje parazity a štiepi bielkoviny v potrave na aminokyseliny
  • Bromelín preniká cez pokožku – vatovým tampónom namočeným v ananásovej šťave sa môžeme pokúsiť zosvetliť pigmentové škvrny na rukách
  • Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme
  • Zlepšuje funkciu podžalúdkovej žľazy
  • Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy
  • Pomáha pri črevných poruchách a hnačke

Upozornenie – nezrelý obsahuje mnoho kyselín, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu. Ananásu by sa mali vyhýbať osoby trpiace zápalom sliznice a žalúdkovými vredmi. Ananás sa taktiež neodporúča konzumovať v tehotenstve.

Jablko

  • vysoký obsah vlákniny – pektínu, ktorá pomáha z tela odstraňovať cholesterol
  • vďaka kyseline jablčnej a vinnej pomáhajú lepšiemu tráveniu a obmedzujú usídľovaniu baktérií v črevách
  • skvelý zdroj vitamínu C – imunita
  • vhodné na srdce a krvný obeh
  • znižujú krvný tlak a spevňujú cievy
  • stabilizujú hladinu cukru v krvi
  • posilňujú ďasná

Upozornenie – jablká by sme mali skladovať v chlade, napr. v pivnici a konzumovať pokiaľ možno surové. Pri zahriatí sa stráca až 70% vitamínu C.