PROSÍM o rešpektovanie čakacej doby na objednaný jedálniček - neurýchlite to nátlakom. Najbližší termín na spoluprácu a stravovací plán je pre nové klientky v AUGUSTE, pri čo najskoršej rezervácii. OKTÓBER-DOVOLENKA (budú realizované len konzultácie

Mgr. Ivana Eľková - výživový poradca

  • Obsahuje lecitín, ktorý znižuje cholesterol a zlepšuje funkciu mozgu
  • Je kvalitným zdrojom horčíka, železa, vitamínov B a E
  • Obsahuje veľké množstvo bielkovín a vápnika
  • Má nízky obsah kalórií a neobsahuje cholesterol
  • Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny
  • Pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi
  • Pôsobí proti prekysleniu organizmu
  • Podporuje pevnosť kostí
  • Má pozitívny vplyv na srdce
  • Obsahuje tryptofán, ktorý stimuluje tvorbu serotonínu (hormónu šťastia)
  • Kakao obsahuje fenylethlamín – povzbudzuje mozog, pomáha pri sústredení
  • Podporuje tvorbu imunoglobínu – chráni organizmus pred vírusmi a baktériami
  • Znižuje tvorbu krvných zrazenín a zlepšuje vstrebávanie vitamínov a minerálov
  • Kakao obsahuje draslík, zinok, horčík, meď a železo
  • Prospieva k lepšej obranyschopnosti organizmu
  • Znižuje krvný tlak i hladinu zlého cholesterolu

Pozn. – obsah kakaa v čokoláde by mal byť min. 70%. Aj pri redukcii odporúčam 1-2 kocky horkej čokolády denne.

 

 

  • Je najvýznamnejším zdrojom vápnika – pôsobí ako prevencia proti osteoporóze
  • Obsahuje zdravé tuky, ktoré sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení
  • Je bohatým zdrojom vlákniny – predchádza zápche a nadúvaniu
  • Obsahuje vitamíny skupiny B – správne fungovanie metabolizmu
  • Má vysoký obsah bielkovín – potrebné pre rast a obnovu svalov
  • Obsahuje železo, ktoré slúži ako prevencia anémie
  • Zinok a selén posilňujú imunitný systém
  • Má upokojujúce účinky, pôsobí proti stresu
  • Zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov
  • Obsahuje vitamín E, ktorý spomaľuje starnutie buniek a tkanív
  • Je bohatý na sodík, draslík a vápnik – pevnosť kostí, zubov a svalov
  • Obsahuje antioxidanty a prospešné mastné kyseliny
  • Chráni srdce, pôsobí ako prevencia infarktu
  • Pomáha znižovať vysoký krvný tlak
  • Chráni pred nádorovými ochoreniami
  • Má silné protizápalové účinky
  • Stimuluje vylučovanie žlče
  • Obsahujú veľké množstvo minerálov – fosforu, horčíka, mangánu, železa a medi
  • Sú bohaté na zinok, ktorý je prirodzenou ochranou pred osteoporózou
  • Obsahujú omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny
  • Podporujú zdravé chudnutie a odvodnenie organizmu
  • Dopĺňajú zdravý tuk, odstráňujú zlý cholesterol
  • Zlepšujú kvalitu vlasov a nechtov
  • Prečisťujú obličky a močové cesty
  • Pôsobia ako prírodné antidepresívum
  • Udržujú zdravý nervový systém

Pozn. – Odporúčaná denná dávka je 25 (pri redukcii) až 50 gramov. Najlepšie je konzumovať ich na desiatu alebo olovrant.

  • Znižuje vysoký krvný tlak a hladinu tukov v krvi
  • Chráni žily pred zápalmi a prospieva srdcu
  • Diabetikom znižuje hladinu krvného cukru
  • Spaľuje baktérie
  • Bráni usádzaniu hlienu v dýchacích cestách a čistí dutiny
  • Pomáha zastaviť krvácanie z rezných rán
  • Zmierňuje bolesť, aj chronickú, periférnu neuropatickú bolesť
  • Používa sa zvonku na liečbu omrzlín a svalových spazmov
  • Obsahujú vysokokvalitné bielkoviny, množstvo vitamínov , minerálov a vlákninu
  • Sú výborným zdrojom vitamínu B1, B2, B3, B6 a E
  • Sú bohaté na fosfor, draslík, horčík a zinok
  • Spomaľujú starnutie buniek a oddiaľujú únavu
  • Znižujú krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky
  • Obsahujú 70% nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Aminokyselina L-arginín podporuje spaľovanie telesného tuku
  • Pravidelný príjem neveľkého množstva orechov dokáže znížiť riziko vzniku ochorení srdca, niektorých druhov rakoviny, cukrovky druhého typu

 

  • Majú vysoký obsah rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny
  • Dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu a pomáhajú proti zápche
  • Pravidelná konzumácia pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu
  • Zabraňujú vzniku krvných zrazenín a pôsobia protizápalovo
  • Sú preventívnym prostriedkom proti rakovine hrubého čreva
  • Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín K, E, fosfor, draslík, vápnik, železo, zinok
  • Zabraňujú prudkému stúpaniu glykemického indexu
  • Podporujú krvotvorbu a slúžia ako prevencia proti osteoporóze

 

  • Zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu
  • Priaznivo ovplyvňuje krvný obeh, vyživuje srdce
  • Obsahuje látky podporujúce tvorbu kostí
  • Posilňuje nervovú sústavu, dobrý spánok, veselosť a dobrú pamäť
  • Obsahuje draslík, magnézium, vápnik, sodík, chlorid, síra, železo, meď, jód a zinok
  • Zamedzuje rastu mikroorganizmov a húb
  • Má anti-mutagénne, proti-tumorové, ako tiež protizápalové vlastnosti
  • Je účinný pri ošetrení rán
  • Vďaka obsahu flavonoidov a polynenasýtených mastných kyselín chránia pred kardiovaskulárnymi chorobami
  • Obsahujú vápnik, draslík a horčík
  • Fytosteroly v nich pomáhajú znižovať krvný cholesterol
  • Sú jednými z najvýživnejších orechových plodov
  • Pôsobia proti nepriaznivému účinku oxidačného stredu
  • Pozitívnne ovplyvňujú vývin mozgu
  • Unikátny obsah vitamínu E (50g – 85% dennej potreby)

Upozornenie: mandľa má byť v strede, vo vnútri plodu biela. Ak je žltá, nie je vhodná    ku konzumácii. Konzumujte ich s mierou – max. 30 gramov denne.

  • Majú vysoký obsah zinku a vitamínov A,D,E,B
  • Obsahujú lecitín – jedna z najdôležitejších zložiek vaječného žltku – hrá zásadnú rolu v celej rade metabolických procesov a pomáha brániť nebezpečnému usadzovaniu tuku a cholesterolu v žilách
  • Prispieva k prevencii vzniku srdečných ochorení a žlčových kameňov a zároveň urýchľuje premenu tukov na energiu
  • Sú vhodné pre činnosť mozgu, pretože zlepšujú pamäť a koncentráciu a taktiež prispievajú k väčšej duševnej a emocionálnej rovnováhe
  • Pomáhajú pri reumatickej artritíde
  • Chránia organizmus pred chudokrvnosťou