Obilniny

Hnedá ryža

  • Nízky obsah tuku, vysoký obsah bielkovín a vitamínov skupiny B
  • Tradične sa jedla nelúpaná – z bielej sa vytratia vitamíny skupiny B
  • Existujú 2 základné druhy – dlhozrnná a krátkozrnná
  • Je vhodná pri liečbe hnačiek
  • Najlepšia je varená konzumovaná na spôsob al dente
  • Neobsahuje lepok, je vhodná pre ľudí trpiacich celiakiou

Jačmeň

  • Pomáha proti infekčným chorobám močového ústrojenstva a proti zápche
  • Používa sa pri liečbe zápalu nosohltanu, pažeráku a zažívacieho traktu
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a chráni pred vznikom rakoviny
  • Nie je vhodný pre osoby trpiace celiakiou

Pohánka

  • Obsahuje rutin, ktorý posilňuje steny tenučkých krvných vlásočníc – kapilár
  • Dobre sa uplatňuje pri liečbe omrzlín a pri liečbe kŕčových žíl
  • Pomáha znižovať krvný tlak a zanášanie ciev

Proso

  • Neobsahuje žiaden lepok, preto je vhodné pre osoby trpiace celiakiou
  • Vysoký obsah bielkovín, nízky obsah škrobu, ľaho sa trávi a nikdy v žalúdku nekvasí
  • Vysoký obsah kremíku – obnova vlasov, nechtov, pokožky, zubov, očí