PROSÍM o rešpektovanie čakacej doby na objednaný jedálniček. Najbližší termín na spoluprácu a stravovací plán je po 5.12. 15.10 - 20.11 - DOVOLENKA

Mgr. Ivana Eľková - výživový poradca

Pod obilninami rozumieme semienka rastlín, ktoré sú šľachtenými potravinami. Patria tu napríklad jačmeň, proso, ovos, ryža, žito a pšenica. Nespracované celozrnné obilie má vyšší obsah vlákniny, vitamínov skupiny B a nerastných látok, ako jemne umletá múka.

  • Nízky obsah tuku, vysoký obsah bielkovín a vitamínov skupiny B
  • Tradične sa jedla nelúpaná – z bielej sa vytratia vitamíny skupiny B
  • Existujú 2 základné druhy – dlhozrnná a krátkozrnná
  • Je vhodná pri liečbe hnačiek
  • Najlepšia je varená konzumovaná na spôsob al dente
  • Neobsahuje lepok, je vhodná pre ľudí trpiacich celiakiou
  • Pomáha proti infekčným chorobám močového ústrojenstva a proti zápche
  • Používa sa pri liečbe zápalu nosohltanu, pažeráku a zažívacieho traktu
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a chráni pred vznikom rakoviny
  • Nie je vhodný pre osoby trpiace celiakiou
  • Obsahuje rutin, ktorý posilňuje steny tenučkých krvných vlásočníc – kapilár
  • Dobre sa uplatňuje pri liečbe omrzlín a pri liečbe kŕčových žíl
  • Pomáha znižovať krvný tlak a zanášanie ciev
  • Neobsahuje žiaden lepok, preto je vhodné pre osoby trpiace celiakiou
  • Vysoký obsah bielkovín, nízky obsah škrobu, ľaho sa trávi a nikdy v žalúdku nekvasí
  • Vysoký obsah kremíku – obnova vlasov, nechtov, pokožky, zubov, očí