Pod obilninami rozumieme semienka rastlín, ktoré sú šľachtenými potravinami. Patria tu napríklad jačmeň, proso, ovos, ryža, žito a pšenica. Nespracované celozrnné obilie má vyšší obsah vlákniny, vitamínov skupiny B a nerastných látok, ako jemne umletá múka.
- Nízky obsah tuku, vysoký obsah bielkovín a vitamínov skupiny B
- Tradične sa jedla nelúpaná – z bielej sa vytratia vitamíny skupiny B
- Existujú 2 základné druhy – dlhozrnná a krátkozrnná
- Je vhodná pri liečbe hnačiek
- Najlepšia je varená konzumovaná na spôsob al dente
- Neobsahuje lepok, je vhodná pre ľudí trpiacich celiakiou
- Pomáha proti infekčným chorobám močového ústrojenstva a proti zápche
- Používa sa pri liečbe zápalu nosohltanu, pažeráku a zažívacieho traktu
- Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a chráni pred vznikom rakoviny
- Nie je vhodný pre osoby trpiace celiakiou
- Obsahuje rutin, ktorý posilňuje steny tenučkých krvných vlásočníc – kapilár
- Dobre sa uplatňuje pri liečbe omrzlín a pri liečbe kŕčových žíl
- Pomáha znižovať krvný tlak a zanášanie ciev
- Neobsahuje žiaden lepok, preto je vhodné pre osoby trpiace celiakiou
- Vysoký obsah bielkovín, nízky obsah škrobu, ľaho sa trávi a nikdy v žalúdku nekvasí
- Vysoký obsah kremíku – obnova vlasov, nechtov, pokožky, zubov, očí