Ovocie patrí medzi najpraktickejšie potraviny na svete – je chutné, ľahko stráviteľné a príprava je takmer zanedbateľná. Okrem uvedeného a pre nás podstatnejšieho je vysoký obsah vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov. Avšak, aj pri ovocí je nutné vedieť, kedy a koľko si ho môžeme dopriať. V nasledujúcom zozname nájdete široký výber rôznych druhov ovocia, pri ktorom sa oboznámite s jeho zdraviu prospešnými látkami.
- Obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej, vitamínu C a draslíka
- Detoxikujú črevá, zmierňujú tráviace poruchy
- Posilňujú imunitný systém a metabolizmus
- Podporujú krvotvorbu a rast buniek
- Pôsobia protizápalovo a antibakteriálne
- Odvodňujú organizmus a znižujú krvný tlak
- Posilňujú kosti, vlasy a pokožku
- Zvyšujú sexuálnu vzrušivosť
- Najviac vitamínov sa skrýva pod šupkou, preto ich nešúpeme
- Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a vitamínu A
- Pomáhajú organizmu vstrebať železo
- Podporujú imunitný systém
- Vláknina v nich zlepšuje peristaltiku čriev
- Pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva
- Majú 80% vody, veľa vápnika a draslíka
- Uchovávame ich pri izbovej teplote, v chlade strácajú svoju arómu
- Pomáhajú pri zápaloch a paradontóze,
- Upravujú trávenie a zbavujú telo toxínov
- Odstraňujú zápchu,čistia pečeň a obličky,
- Pôsobia preventívne proti artritíde
- Obsahujú vitamín C, vitamíny, E, A a vitamíny skupiny B
- Majú schopnosť spomaľovať proces starnutia pleti
- Viac ako 80% ich obsahu tvorí voda
- Pomáhajú neutralizovať mastné zložky potravy
- Dokážu výrazne znížiť výskyt dnových záchvatov
- Obsahujú kvercetín- má silné účinky proti rakovine
- Pomáha pri znižovaní rizika srdcových chorôb
- Znižuje hladinu triglyceridov a riziko vytvárania krvných zrazenín
- Pomáha chrániť proti vzniku rakoviny
- Pomáha zvyšovaniu vstrebávania železa v našom tele
- Pomáha pri hojení rán, posilňuje imunitu
- Odstraňuje toxíny z krvného obehu
- Obsahuje luteín a zeaxantín – antioxidanty, ktoré pomáhajú našim očiam
- Urýchľuje metabolizmus a produkciu hormónov
- Poskytuje vlákninu a jedinečnú kombináciu tukov
- Obsahuj draslík, horčík, vitamín E, vitamín C a vitamíny skupiny B
- Neobsahuje žiadny cholesterol ani sodík
- Má vysoký obsah antioxidantov a protizápalové účinky
- Zlepšuje absorbciu iných živín, ktoré sú rozpustné v tukoch
- Luteín v avokáde má priaznivé účinky na zrak
- Má nízky obsah cukrov a nízky glykemický index
- Blahodárny vplyv na tráviaci trakt a na nervovú sústavu
- Podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a červených krviniek
- V šupke je veľké množstvo vlákniny – podporuje pohyb čriev, odstraňuje zápchu, pôsobí odvodňujúco, detoxikačne a viaže tuky
- Obsahuje všetky vitamíny skupiny B, okrem B12, kyselinu listovú, vitamín C, mangán, horčík, draslík
- Urýchľuje pasáž čriev a odstraňuje zápchu
- Prečisťuje obličky, močový mechúr a močové cesty
- Zmierňuje predmenštruačný syndróm
- Podporuje redukciu hmotnosti
- Pomáha odstraňovať únavu, nervozitu a depresie
- Aktivizuje metabolizmus sacharidov
Upozornenie – pred konzumáciou je dôležité dôkladne opláchnuť každú bobuľku a spláchnuť škodliviny, alebo ho nakupovať od pestovateľov, ktorí nepoužívajú chemické prostriedky
- 1 slivka má toľko vitamínu B, ako pilulka z lekárne
- Obsahujú stopové prvky meď a zinok a vysoký podiel vlákniny
- Optimalizujú metabolizmus sacharidov
- Pomáhajú pri neurotických stavoch úzkosti a poruchách koncentrácie
- Zvyšujú odolosť proti stresu
- Prečisťujú črevá a pomáhajú proti zápche
- Posilňujú srdce a imunitný systém
- Viažu v črevách prebytočné tuky, takže sa už nemôžu vstrebávať a ukladať v podobe tukového tkaniva
- Týždňová kúra, pri ktorej skonzumujeme 200g sliviek denne, odstráni neurotické stavy úzkosti a depresie (Mudr. Lentzová)
Upozornenie – kôstky obsahujú látky, z ktorých sa v organizme pod vplyvom enzýmov uvoľňuje jedovatý kyanovodík.
- Veľké množstvo karoténov, vitamínu B6 – dôležitá úloha pri chemickom rozklade a zužitkovaní bielkovín v organizme, niacínu, kyseliny listovej, železa, mangánu
- Vitalizujú a omladzujú
- Podporujú zdravý rast vlasov, pleť, spevňujú kosti a zuby
- Zlepšujú zúžitkovanie bielkovín
- Stimulujú okysličovanie buniek, podporujú krbvotvorbu
- Chránia sliznice celého organizmu
- Aktivizujú pohlavné hormóny a zvyšujú libido
- Vysoký obsah vitamínu A a C, biotín (vitamín krásy zo skupiny vitamínov B)
- Pomáhajú pri poruchách zraku, šerosleposti a očných chorobách
- Dodávajú vlasom lesk a objem
- Zjemňujú pleť
- Pomáhajú pri krvácaní z nosa a ďasien
- Zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom
- Zmierňujú silné menštruačné krvácanie
- Obsahuje neuveriteľnú koncentráciu látok s liečivým a preventívnym účinkom – vitamín C, bioflavonoidy, kyselinu listovú, vitamíny skupiny B
- Pomáhajú pri cievnych ochoreniach, kŕčových žilách, hemoroidoch
- Posilňujú imunitu, stimulujú produkciu hormónov
- Pôsobia preventívne proti infekciám a prechladnutiu
- Prečisťujú črevá a stabilizujú črevnú flóru
- Povzbudzujú bunkový metabolizmus a rast buniek
- Pomáhajú pri chudnutí
Upozornenie – niektorí ľudia pri nadmernej konzumácií grapefruitov alebo šťavy z nich pociťujú pálenie záhy.
- Mimoriadne vysoký obsah karoténov, vitamínu C, tanínu
- Pomáhajú pri hnačke a zmierňujú črevné poruchy
- Zvyšujú vylučovanie moču – pôsobia odvodňujúco
- Znižujú hladinu cholesterolu a krvných tukov
- Pôsobia preventívne proti infekciám
- Posilňujú imunitu a chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov
- Podporujú sekréciu slizníc
- Pomáhajú pri znižovaní hmotnosti
Upozornenie – aj čučoriedky, ktoré sme nazbierali sami, musíme dobre umyť – mohli by na nich byť zárodky pásomníc z lesnej zveri.
- Liečivé účinky majú nielen plody, ale aj lístky
- Účinné látky v černiciach spevňujú väzivá a pôsobia preventívne proti prejavom starnutia, cievnym chorobám a hemoroidom
- Bohaté na katorény, vitamín C, bioflavonoidy
- Majú protizápalové účinky na sliznice
- Pomáhajú pri nervozite a zvyšujú odolnosť voči stresu
- Stimulujú činnosť žliaz
Upozornenie – nikdy ich dlho neskladujeme, lebo veľmi rýchlo plesnivejú
- Vysoký obsah vody – prečisťuje črevá, odstraňuje poruchy trávenia
- Vysoký obsah kyseliny listovej , draslíka a vitamínu C
- Regulujú hospodárenie s vodou v organizme
- Detoxikujú organizmus
- Pomáhajú pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom
- Majú priaznivý vplyv na krvotvorbu a stimulujú rast
Upozornenie – pri hnačkách ich konzumujeme opatrne.
- Obsahujú niacín, kyselinu listovú, pantoténovú a vitamín C
- Majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov
- Spomaľujú starnutie, pôsobia omladzujúco
- Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu
- Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov
- Posilňujú sliznice a spevňujú pokožku, vlasy, nechty
- Urýchľujú tvorbu buniek a zlepšujú krvný obraz
- Pomáhajú pri pocitoch sucha v hrdle a hrtane
- Zmierňujú astmatické ťažkosti
Upozornenie – treba ich poriadne umyť, ak sú kúpené, pretože ich ostrekujú jedovatými látkami. Tehotné ženy by ich nemali konzumovať pre vysoký obsah medi.
- Je bohatý na sacharidy, vie rýchlo zasýtiť
- Obsahuje draslík, vitamín A, C a B
- Pôsobia preventívne a liečivo na vysoký krvný tlak
- Odvodňujú organizmus a pomáhajú znižovať hmotnosť (v správnych dávkach)
- Odvádzajú jedy z organizmu
- Pôsobia hojivo na sliznicu žalúdka
- Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú imunitu
- Pomáhajú pri poruchách spánku a pôsobia ukľudňujúco na nervy
Upozornenie – väčšinou sú striekané a chemicky ošetrené (pesticídy, herbicídy, hnojivá, rastové stimulátory. Ak teda máme veľkú spotrebu banánov, je lepšie ich kupovať v predajniach racionálnej výživy.
- Obsahuje biotín, vitamín B12 a vitamín E , no okrem nich poskytuje všetky ostatné vitamíny a 16 rôznych minerálov a stopových prvkov
- Je jedným z najúčinnejších prírodných liečiv vďaka obsahu bromelínu
- Bromelín rozpúšťa pevný bielkovinový obal baktérií a likviduje parazity a štiepi bielkoviny v potrave na aminokyseliny
- Bromelín preniká cez pokožku – vatovým tampónom namočeným v ananásovej šťave sa môžeme pokúsiť zosvetliť pigmentové škvrny na rukách
- Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme
- Zlepšuje funkciu podžalúdkovej žľazy
- Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy
- Pomáha pri črevných poruchách a hnačke
Upozornenie – nezrelý obsahuje mnoho kyselín, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu. Ananásu by sa mali vyhýbať osoby trpiace zápalom sliznice a žalúdkovými vredmi. Ananás sa taktiež neodporúča konzumovať v tehotenstve.
- vysoký obsah vlákniny – pektínu, ktorá pomáha z tela odstraňovať cholesterol
- vďaka kyseline jablčnej a vinnej pomáhajú lepšiemu tráveniu a obmedzujú usídľovaniu baktérií v črevách
- skvelý zdroj vitamínu C – imunita
- vhodné na srdce a krvný obeh
- znižujú krvný tlak a spevňujú cievy
- stabilizujú hladinu cukru v krvi
- posilňujú ďasná
Upozornenie – jablká by sme mali skladovať v chlade, napr. v pivnici a konzumovať pokiaľ možno surové. Pri zahriatí sa stráca až 70% vitamínu C.