Ovocie

Čučoriedky

  • Mimoriadne vysoký obsah karoténov, vitamínu C, tanínu
  • Pomáhajú pri hnačke a zmierňujú črevné poruchy
  • Zvyšujú vylučovanie moču – pôsobia odvodňujúco
  • Znižujú hladinu cholesterolu a krvných tukov
  • Pôsobia preventívne proti infekciám
  • Posilňujú imunitu a chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov
  • Podporujú sekréciu slizníc
  • Pomáhajú pri znižovaní hmotnosti

Upozornenie – aj čučoriedky, ktoré sme nazbierali sami, musíme dobre umyť – mohli by na nich byť zárodky pásomníc z lesnej zveri.

Černice

  • Liečivé účinky majú nielen plody, ale aj lístky
  • Účinné látky v černiciach spevňujú väzivá a pôsobia preventívne proti prejavom starnutia, cievnym chorobám a hemoroidom
  • Bohaté na katorény, vitamín C, bioflavonoidy
  • Majú protizápalové účinky na sliznice
  • Pomáhajú pri nervozite a zvyšujú odolnosť voči stresu
  • Stimulujú činnosť žliaz

Upozornenie – nikdy ich dlho neskladujeme, lebo veľmi rýchlo plesnivejú

Hruška

  • Vysoký obsah vody – prečisťuje črevá, odstraňuje poruchy trávenia
  • Vysoký obsah kyseliny listovej , draslíka a vitamínu C
  • Regulujú hospodárenie s vodou v organizme
  • Detoxikujú organizmus
  • Pomáhajú pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom
  • Majú priaznivý vplyv na krvotvorbu a stimulujú rast

Upozornenie – pri hnačkách ich konzumujeme opatrne.

Marhule

  • Obsahujú niacín, kyselinu listovú, pantoténovú a vitamín C
  • Majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov
  • Spomaľujú starnutie, pôsobia omladzujúco
  • Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu
  • Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov
  • Posilňujú sliznice a spevňujú pokožku, vlasy, nechty
  • Urýchľujú tvorbu buniek a zlepšujú krvný obraz
  • Pomáhajú pri pocitoch sucha v hrdle a hrtane
  • Zmierňujú astmatické ťažkosti

Upozornenie – treba ich poriadne umyť, ak sú kúpené, pretože ich ostrekujú jedovatými látkami. Tehotné ženy by ich nemali konzumovať pre vysoký obsah medi.

Banán

  • Je bohatý na sacharidy, vie rýchlo zasýtiť
  • Obsahuje draslík, vitamín A, C a B
  • Pôsobia preventívne a liečivo na vysoký krvný tlak
  • Odvodňujú organizmus a pomáhajú znižovať hmotnosť (v správnych dávkach)
  • Odvádzajú jedy z organizmu
  • Pôsobia hojivo na sliznicu žalúdka
  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú imunitu
  • Pomáhajú pri poruchách spánku a pôsobia ukľudňujúco na nervy

Upozornenie – väčšinou sú striekané a chemicky ošetrené (pesticídy, herbicídy, hnojivá, rastové stimulátory. Ak teda máme veľkú spotrebu banánov, je lepšie ich kupovať v predajniach racionálnej výživy.

Ananás

  • Obsahuje biotín, vitamín B12 a vitamín E , no okrem nich poskytuje všetky ostatné vitamíny a 16 rôznych minerálov a stopových prvkov
  • Je jedným z najúčinnejších prírodných liečiv vďaka obsahu bromelínu
  • Bromelín rozpúšťa pevný bielkovinový obal baktérií a likviduje parazity a štiepi bielkoviny v potrave na aminokyseliny
  • Bromelín preniká cez pokožku – vatovým tampónom namočeným v ananásovej šťave sa môžeme pokúsiť zosvetliť pigmentové škvrny na rukách
  • Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme
  • Zlepšuje funkciu podžalúdkovej žľazy
  • Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy
  • Pomáha pri črevných poruchách a hnačke

Upozornenie – nezrelý obsahuje mnoho kyselín, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu. Ananásu by sa mali vyhýbať osoby trpiace zápalom sliznice a žalúdkovými vredmi. Ananás sa taktiež neodporúča konzumovať v tehotenstve.

Jablko

  • vysoký obsah vlákniny – pektínu, ktorá pomáha z tela odstraňovať cholesterol
  • vďaka kyseline jablčnej a vinnej pomáhajú lepšiemu tráveniu a obmedzujú usídľovaniu baktérií v črevách
  • skvelý zdroj vitamínu C – imunita
  • vhodné na srdce a krvný obeh
  • znižujú krvný tlak a spevňujú cievy
  • stabilizujú hladinu cukru v krvi
  • posilňujú ďasná

Upozornenie – jablká by sme mali skladovať v chlade, napr. v pivnici a konzumovať pokiaľ možno surové. Pri zahriatí sa stráca až 70% vitamínu C.