Mäskovo kapustové hody so špaldovou knedľou

  • 60 min
  • 2
  • Kapusta:
  • Červená kapusta 800g
  • Cibuľa 1 veľký kus
  • Trstinový cukor 2 PL
  • Med 1 PL
  • Olej 1 PL
  • Maslo 1 malá lyžička
  • Soľ
  • Špaldová múka/zemiakový škrob 1 lyžička
  • Mäsko:
  • Kuracia štvrť/akékoľvek iné mäso
  • Grilovacie korenie
  • Vrecko na pečenie
  • Knedľa (2 hrnčekové knedle, použit 3/4 knedle na porciu)
  • Mlieko 2 dcl
  • Vajce
  • Múka špaldová polohrubá 200g
  • Kypriaci prášok 1 lyžička
  • Soľ 1 lyžička
  • Žemľa špaldová 1 kus
  • Maslo 1 lyžička
  • Strúhanka (na vysypanie hrnčeka)

Mäsko si okoreníme a pečieme v rúre vo vrecku na pečenie (ja som použila kuraciu štvrť a piekla pri 220 stupňoch asi 50 min). Medzitým si pripravíme všetko ostatné – kapustu pokrájame na malé kúsky (alebo postrúhame), pokrájame si cibuľku nadrobno. Kapustu poriadne osolíme a necháme stáť, kým sa opraží cibuľka. Rozohrejeme olej s maslom, pridáme cibuľku a restujeme ju do zlatista. Potom pridáme trstinový cukor a med a asi 5 min za stáleho miešania necháme poriadne skaramelizovať. Pridáme kapustu, ešte raz osolíme a dusíme chvíľu pod pokrievkou. Následne pridáme vývar a znova dusíme, kým nebude kapusta hotová (podľa toho, aká Vám chutí). Nakoniec pridáme 1 malú lyžičku špaldovej múky alebo zemiakového škrobku rozpusteného v zopár ml vody (na zahustenie).

Knedľa: zmiešame mlieko, žĺtok, múku, soľ, kypriaci prášok a vymiešame cesto. Z bielka ušľaháme tuhý sneh. Žemľu pokrájame nadrobno a orestujeme na 1 lyžičke masla, necháme chvíľku odstáť. Potom žemľu primiešame do cesta spolu s vyšľahaným bielkom. Zmes poriadne premiešame a naplníme do 2/3 hrnčekov (hrnčeky vymastíme maslom a vysypeme strúhankou, aby sme mohli knedlík ľahko vybrať). Hrnčeky vložíme do hrnca s vriacou vodou (voda má siahať do 1/2 – 2/3 hrnčeka). Sú hotové za 25-30 min (môžeme skontrolovať špajlou).

Jeden komentár k “Mäskovo kapustové hody so špaldovou knedľou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.